top of page

Cum a fost la prima ediție a Research Valorization Program?


Research Valorization Program (RVP) face parte din proiectul de asistență tehnică ”Supporting Innovation in Romanian Catching up Regions Project” finanțat de Comisia Europeană (DG Regio) și implementat de Banca Mondială în colaborare cu Agențiile de Dezvoltare Regională din Nord-Vestul și Nord-Estul României.

Datorită interesului și rezultatelor primei ediții a programului, acesta a fost relansat (RVP 2.0) și în prezent căutăm echipe de cercetare care doresc să participe la a doua ediție și să primească sprijin în vederea comercializării rezultatelor de cercetare, printr-o serie de ateliere de business și coaching individual. Echipele vor avea oportunitatea să lucreze direct cu experți în inovare din cadrul Băncii Mondiale și să îmbunătățească nivelul de maturitate tehnologică (TRL) al proiectelor de cercetare, să identifice potențiale piețe și să deprindă cunoștințe în domeniul proprietății intelectuale.

Dl. Prof. Dr. Ioan Tomuță a participat, alături de echipa sa, la prima ediție a programului, ocazie cu care l-am rugat să-și împărtășească experiența. Sperăm ca acest dialog să-i ajute pe cei curioși de a doua ediție să mi se alăture.


1. Ce v-a convins să vă înscrieți în program?

Oportunitatea de a învăța concret cum activitatea de cercetare poate fi transferată în produse și servicii cu valoare adăugată pentru societate.


2. În ce stadiu era ideea de proiect când ați început RVP1? Dar acum?

Două brevete depuse la OSIM și fără nici o idee cum pot fi valorificate.

Discuții la nivel de universitate pentru înființarea unui spin-off care să valorifice cele două brevete sub formă de servicii de cercetare high-tech! Negocieri cu agent economic pentru implementarea la nivel de pilot a tehnologie brevetate.


3. Care sunt părțile din program pe care le considerați ca fiind cele mai valoroase?

Activitatea de coaching și discuțiile concrete purtate cu experții Băncii Mondiale privind modul în care aplicațiile noastre de brevet pot fi implementate.


4. Aveți vreun sfat pentru alți potențiali participanți?

Să participe la program și să fie conștienți că un brevet poate fi valorificat numai printr-o abordare coerentă și consecventă pro business. Ca urmare, trebuie să includă în echipa de proiect persoane cu abilități (sau experiență) antreprenoriale și să permită acestor persoane coordonarea proiectului.


5. Ce părți ale programului considerați că merită îmbunătățite?

Extindere activității de coaching, inclusiv prin sesiuni online. Feedback-ul primit de la experții cu expertiză în business consider că este foarte important pentru implementarea, cu succes, a ideii de proiect.


Știm că antreprenoriatul și cercetarea nu stau tot timpul la aceeași masă, de aceea vă provocăm să profitați de această oportunitate și să adresați rezultatele cercetărilor voastre către piață.

Dincolo de articole și alte lucrări, cercetarea își poate găsi o nouă viață, una practică, deschisă spre inovare și piață. Hai să o descoperim împreună!

28 views0 comments
bottom of page